20. – 21.05.2019

Nadační fond

Prohlášení Učené společnosti ČR k výročí založení republiky

/ 17.10.2018 /

Učená společnost České republiky si s radostí připomíná vznik samostatné Československé republiky před 100 lety a nadčasové myšlenky, jež stály u jejího zrodu. Zároveň cítíme, že dnes nestačí se jen radovat z kulatého jubilea.

Hlásíme se k Masarykově ideji humanitní demokracie, která dává existenci našeho státu smysl. Masaryk se nebál zastat se Židů během hilsneriády, se svými spolupracovníky důrazně obhajoval naši příslušnost k Západu a usvědčil ze lži obhájce podvržených Rukopisů. Považujeme za svou čestnou povinnost obhajovat důraz prvního prezidenta a našeho akademického předchůdce na racionalitu a pravdivost ve společenské debatě, na svobodu slušně vyjádřit svůj názor a na ochranu slabších.

Znepokojuje nás, že dnes někteří z čelných politických představitelů tyto pilíře demokratického státu nectí a ohrožují tím jeho stabilitu.

Věříme spolu s Masarykem, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Pro nás z toho dnes vyplývá závazek se každodenní prací klidně, ale rozhodně snažit, aby se ideály humanitní vrátily do celé naší společnosti.

27.03.19

Mezinárodní společnost pro obecnou relativitu a gravitaci zvolila prof. Jiřího Bičáka jako „Fellow“

Mezinárodní společnost pro obecnou relativitu a gravitaci (International Society on General Relativity and Gravitation, ISGRG) byla založena v roce 1971 s cílem podporovat rozvoj výzkumu v obecné relativitě, gravitaci a jejich aplikacích v astrofyzice a kosmologii.  V současnosti je v ní přes 1500 registrovaných individuálních členů a několik národních společností. V roce 2010 vedení ISGRG rozhodlo o zavedení statutu „Fellow“. Každý třetí rok (v době konání hlavní celosvětově organizované konference) je speciálním výborem voleno 10 členů jako Fellows.

14.03.19

Pozvánka na veřejnou přednášku Učené společnosti

Učená společnost Vás srdečně zve na přednášku - Prof. RNDr. Martin Loebl, CSc. (Matematicko-fyzikální fakulta UK): „Hledání cest jako problém v diskrétní matematice“

Přednáška se koná 23. dubna 2019 od 16:00 hod. v místnostech 205, 206 budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.

Anotace (PDF, 53 kB)

10.03.19

Prohlášení na podporu studentské klimatické stávky

Prohlášení níže podepsaných členů Učené společnosti a dalších vědců na podporu studentské klimatické stávky 15.3.2019