20. – 21.05.2019

V Praze, 3. 10. 2011
Mgr. Josef Dobeš
Ministr
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7

Vážený pane ministře,

v době, kdy poněkud utichl mediální zájem o kauzu Bátora a kdy by se mohlo zdát, že jste problém vyřešil personální rošádou, je čas na tichý, ale důrazný hlas, který by Vám připomněl, že se mýlíte. Jsme vysokoškolští pedagogové a vědci, kterým leží na srdci důvěryhodnost Ministerstva školství a kteří jasně vidí, že setrvání pana Ladislava Bátory na MŠMT tuto důvěryhodnost snižuje k nule. Člověk, který kandidoval za xenofobní Národní stranu, aktivně se účastnil rasistických demonstrací  a antisemitských přednášek, nemá na instituci zodpovědné za vzdělávání mladých lidí co dělat. Jako členové Učené společnosti ČR Vás proto vyzýváme, abyste konečně upřednostnil dobré mravy a zdravý rozum před případnými politickými obchody, do kterých nevidíme a ani nechceme vidět. Záleží-li Vám na dobrém jménu ministerstva a koneckonců i na Vaší pověsti, zajistěte prosím, aby pan Ladislav Bátora nebyl nadále jakkoli spojován s MŠMT. Pokud se k tomuto kroku odhodláte, nestanete se asi v očích slušných lidí hned hrdinou; možná si alespoň řeknou: „Pozdě, ale přece.“  Což by nakonec nebylo tak špatné ani pro Vás, ani pro tuto zemi.

S přáním, abyste našel odvahu se rozhodnout, a s pozdravem

Jiří Bičák, Jan Bouzek, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Jiří Drahoš, Karel Dušek, Milan Elleder, Miroslav Engliš, Miloslav Feistauer, Miroslav Fiedler, Jiří Forejt, František Foret, Jiří Grygar, Petr Hájek, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel  Jungwirth, Tomáš Jungwirth,  Jana Jurečková, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Oldřich Kowalski, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Michal Křížek, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Pavel Martásek, Ivo Možný, Jiří Musil,Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Mojmír Petráň, Miloslav Petrusek, Karel Procházka, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Ivan Raška, Blanka Říhová, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, Pavel Spunar, Luboslav Stárka, Eva Syková, Jiří Šponer, Zdeněk Šroubek, Jan Štěpán, Karel Štulík, Helena Tlaskalová-Hogenová,Karel Ulbrich, Jaroslav Vacek, Bedřich Velický, David Vokrouhlický, Petr Vorel, Boris Vyskot,František Vyskočil, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Alexander Ženíšek

Článek v MF Dnes 13. 10. 2011:

27.03.19

Mezinárodní společnost pro obecnou relativitu a gravitaci zvolila prof. Jiřího Bičáka jako „Fellow“

Mezinárodní společnost pro obecnou relativitu a gravitaci (International Society on General Relativity and Gravitation, ISGRG) byla založena v roce 1971 s cílem podporovat rozvoj výzkumu v obecné relativitě, gravitaci a jejich aplikacích v astrofyzice a kosmologii.  V současnosti je v ní přes 1500 registrovaných individuálních členů a několik národních společností. V roce 2010 vedení ISGRG rozhodlo o zavedení statutu „Fellow“. Každý třetí rok (v době konání hlavní celosvětově organizované konference) je speciálním výborem voleno 10 členů jako Fellows.

14.03.19

Pozvánka na veřejnou přednášku Učené společnosti

Učená společnost Vás srdečně zve na přednášku - Prof. RNDr. Martin Loebl, CSc. (Matematicko-fyzikální fakulta UK): „Hledání cest jako problém v diskrétní matematice“

Přednáška se koná 23. dubna 2019 od 16:00 hod. v místnostech 205, 206 budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.

Anotace (PDF, 53 kB)

10.03.19

Prohlášení na podporu studentské klimatické stávky

Prohlášení níže podepsaných členů Učené společnosti a dalších vědců na podporu studentské klimatické stávky 15.3.2019