10.12.2019

Adventní setkání

21.01.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje I. sekce věd matematicko-fyzikálníchPřednáška: D. Černý: Etika umělé inteligence

18.02.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje II. sekce věd chemických

Nadační fond

Otevřený dopis prezidentu republiky

/ 22.05.2013 /

Vážený pane prezidente,

Vaše  předem ohlášené rozhodnutí ve věci jmenování docenta Martina C. Putny profesorem nás zaskočilo, protože je zcela nepřijatelným zásahem do akademických svobod. Akademickou kvalifikaci, o které rozhoduje votum vědecké rady univerzity,  nelze zvenčí omezit na základě chování kandidáta, pokud nepřekročí meze zákona. V tomto ohledu se musíme zastat Vědecké rady Univerzity Karlovy a jejího rektora.
    Žádáme Vás proto, abyste doc. Putnovi profesuru udělil a zachoval si tak důvěru akademické obce.

S pozdravem

Jiří Bičák, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Karel Dušek, Eduard Feireisl, Miloslav Feistauer, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Cyril Höschl, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Pavel Klener, Jan Konvalinka, Oldřich Kowalski, Jan Krajíček, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Ivo Možný, Jaroslav Nešetřil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, František Šmahel, Luboslav Stárka, Bedřich Velický, Vladimír Špirko, Jiří Šponer, Jan Štěpán, Helena Tlaskalová, Bořivoj Vojtěšek, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann

26.11.19

Prof Miroslav Bárta získal Národní cenu vlády Česká hlava

Člen Učené společnosti prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. (Filozofická fakulta UK) převzal 25. 11. 2019 Národní cenu vlády Česká hlava. Profesor Bárta je významný český egyptolog a archeolog, zabývá se vývojem starověkých civilizací, vztahem člověka a přírodního prostředí a dlouhodobě též vývojem komplexních společností. Je vedoucím projektu Českého egyptologického ústavu pro archeologické a environmentální výzkumy v Egyptě a Súdánu. Jeho hlavním badatelským zájmem je období stavitelů pyramid za Staré říše.

19.11.19

Vystoupení prof. RNDr. Blanky Říhové, DrSc. v pořadu „Boj za pravdu“

Předsedkyně Učené společnosti prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., vystoupila v úterý 12. 11. 2019 spolu s přednostou Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty UK, teologem Mgr. Marem Váchou, Ph.D., v přímém přenosu měsíčníku FOCUS Václava Moravce na téma „Boj za pravdu“. V pořadu dále vystoupili prezidentka Slovenské republiky paní Zuzana Čaputová a předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský. Vysílání z Betlémské kaple se zúčastnilo také 400 studentů středních a vysokých škol, kteří hostům kladli otázky.
Pořad je možné zhlédnout zde

19.11.19

Jmenování prof. RNDr. Jana Trlifaje, DSc. za Fellow of the American Mathematical Society

Člen Učené společnosti prof. RNDr. Jan Trlifaj, DSc., byl jmenován za Fellow of the American Mathematical Society (AMS).
Tisková zpráva AMS  | Seznam letos jmenovaných Fellows