Otevřený dopis prezidentu republiky

/ 22.05.2013 /

Vážený pane prezidente,

Vaše  předem ohlášené rozhodnutí ve věci jmenování docenta Martina C. Putny profesorem nás zaskočilo, protože je zcela nepřijatelným zásahem do akademických svobod. Akademickou kvalifikaci, o které rozhoduje votum vědecké rady univerzity,  nelze zvenčí omezit na základě chování kandidáta, pokud nepřekročí meze zákona. V tomto ohledu se musíme zastat Vědecké rady Univerzity Karlovy a jejího rektora.
    Žádáme Vás proto, abyste doc. Putnovi profesuru udělil a zachoval si tak důvěru akademické obce.

S pozdravem

Jiří Bičák, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Karel Dušek, Eduard Feireisl, Miloslav Feistauer, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Cyril Höschl, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Pavel Klener, Jan Konvalinka, Oldřich Kowalski, Jan Krajíček, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Ivo Možný, Jaroslav Nešetřil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, František Šmahel, Luboslav Stárka, Bedřich Velický, Vladimír Špirko, Jiří Šponer, Jan Štěpán, Helena Tlaskalová, Bořivoj Vojtěšek, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann

29.09.21

Krásné společenské stroje: pozvánka na diskusi o umělé inteligenci a algoritmické teorii her

Učená společnost Vás srdečně zve na diskusi "Krásné společenské stroje: umělá inteligence a algoritmická teorie her". Diskutovat bude pět světových expertů: Jiří Matas (ČVUT), Tomáš Mikolov (CIIRC), Martin Schmid (Google DeepMind), Jan Vondrák (Stanford Univ.) a Lenka Zdeborová (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Diskuse se uskuteční 19. 10. 2021 od 16.00 hod. v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (místnost 206). Diskusi bude možno sledovat také na YouTube: http://spolecenske-stroje.jdem.cz.

Pozvánka (PDF)

29.09.21

Stříbrná medaile Senátu pro Helenu Illnerovou a Jiřího Grygara

Členové Učené společnosti prof. Helena Illnerová a dr. Jiří Grygar převzali 28. září 2021 z rukou předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila Stříbrnou pamětní medaili. Stříbrná medaile předsedy Senátu se uděluje od roku 2007 osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalším osobám, které vynikly ve svých oborech či vykonaly zvláštní čin. Od roku 2012 medaili uděluje předseda Senátu při příležitosti Dne české státnosti, tj. 28. září. Příležitostně může být předána během roku v případě návštěvy významných zahraničních osobností.

16.09.21

Pozvánka ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D.: Ekonomie a lidská nepozornost

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D. (CERGE-EI, Praha; Center for Economic and Policy Research, London): Ekonomie a lidská nepozornost. Přednášku je možné sledovat 21. 9. 2021 od 16:00 hod. na YouTube: http://matejka.jdem.cz

Pozvánka (PDF)