11.12.2018

Veřejná přednáška „Historie chovu starokladrubských koní (jediné plemeno na světě, chované pro ceremoniální účely)“

Učená společnost ČR Vás srdečně zve na veřejnou přednášku Ing. Lenky Gotthardové (ZČU v Plzni, starostka obce Kladruby n. L.): „Historie chovu starokladrubských koní (jediné plemeno na světě, chované pro ceremoniální účely)“. Přednáška se koná v úterý 11. prosince 2018 od 17:00 hod. v místnostech 205, 506 budovy AV ČR, Národní 3, Praha 1.

14.12.2018

Adventní setkání

15.01.2019

Zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje II. sekce věd chemických

Nadační fond

Otevřený dopis předsedovi vlády

/ 03.02.2012 /

Vážený pane předsedo vlády,

jako vědci jsme si dobře vědomi toho, že většina nemusí mít vždy pravdu. Jako občané také chápeme, že při bránění pravdy je někdy třeba se postavit proti všem, jak nám to Masaryk a Havel ukázali svým příkladem. Vy jste se ale postavil proti všem kontinentálním členům Evropské unie ne proto, abyste hájil pravdu, ale protože, jak sám říkáte, nám pakt o rozpočtové kázni nic výhodného nepřináší. Je politováníhodné a těžko pochopitelné, že toto říká předseda vlády, která si rozpočtovou kázeň sama dala do vínku. Ještě méně pochopitelná je představa, že by se národní zájmy České republiky tak osudově lišily od národních zájmů Slovenska, Polska, Francie, Německa, či dalších blízkých zemí EU. Nejhorší ale je, že nás Vaše „ne“ směřuje zpět na periferii Evropy, odkud jsme se jen nedávno vrátili do rodiny civilizovaných evropských států.

Jak řekl i bývalý americký president Bush: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“ Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit.

Pane premiére, dovolujeme si Vás ujistit, že vláda, která se odhodlá k obratu ke konstruktivnímu a zodpovědnému chování v rámci Evropské unie, bude mít v tomto kroku naši podporu.

S úctou

Jan Bouzek, Jiří Bičák, Petr Čársky, Karel  Dušek, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Pavel Kratochvíl, Jan Květ, Julius Lukeš, Ivo Možný, Jiří Musil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Blanka Říhová, Detlef Schröder, Vladimír Sklenář, Jan Svoboda, Jiří Šponer, Pavel Špunar, Helena Tlaskalová-Hogenová, Karel Ulbrich, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Rudolf Zahradník

Signatáři jsou členové Učené společnosti ČR

K dopisu, který vyjadřuje názor výše podepsaných členů, není ale oficiálním stanoviskem Učené společnosti ČR, se dále připojily tyto osobnosti:

Václav Hořejší (imunulog)

Ivo Starý (chemik)

Josef Chlachula (astronom a popularizátor)

Petr Konvalinka (vysokoškolský pedagog)

Petr Volf (parazitolog)

Václav Zizler (matematik)

Ladislav Machala (lékař a vysokoškolský pedagog)

Aleksi Šedo (vysokoškolský pedagog)

Petr Závada (fyzik)

Václav Rejholec (jaderný chemik)

Magdalena Rejholcová (biochemička)

Pavel Majer (chemik)

Odpověď předsedy vlády:

06.12.18

Předání Ceny Neuron členům Učené společnosti

3. 12. 2018 byly předány Ceny Neuron třem členům Učené společnosti – řádným členům prof. Tomáši Jungwirthovi (Fyzikální ústav AV ČR, v. v.i.) a prof. Petru Pyškovi (Botanický ústav AV ČR, v. v. i.) za významný vědecký objev, dále zahraničnímu členu prof. Janu Kleinovi za přínos světové vědě.

03.12.18

Ocenění Americké asociace pro rozvoj vědy členovi Učené společnosti

Člen Učené společnosti ČR Prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc., působící na Přírodovědecké fakultě JU a Parazitologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i., obdržel ocenění Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS). Asociace jej zvolila jedním ze svých elitních členů (tzv. Fellows) v rámci biologické sekce, a to za dlouhodobý přínos evolučním studiím v protistologii a molekulární parazitologii se zaměřením na bičivky a výtrusovce. Julius Lukeš se vypracoval ve světově uznávaného odborníka v oblasti evoluce prvoků parazitických i volně žijících a mechanismů jejich adaptace k parazitismu. Jeho vědecké zájmy přesahují dalece do oblasti obecných otázek biodiverzity, významu mikroorganismů v biosféře naší planety i v biologické integritě člověka.

03.12.18

Úmrtí člena Učené společnosti prof. Jaroslava Blahoše

Dne 27. 11. 2018 zemřel ve věku 88 let člen Učené společnosti ČR prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., významný internista, endokrinolog a osteolog. Byl dlouholetým předsedou České lékařské společnosti J. E. Purkyně, držitel několika prestižních vyznamenání, zastával mnoho důležitých funkcí v lékařském životě ve světovém měřítku, byl autorem řady monografií a vědeckých prací, zejména z oblasti endokrinologie a speciálně z problematiky kalciofosfátového metabolizmu a kostního zdraví.