21.04.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje IV. sekce věd společenských a humanitních Přednáška: J. Royt: Václav IV. jako donátor a výtvarné umění jeho doby v evropském kontextu

28.04.2020

Mimořádná přednáška

Zajišťuje III. sekce věd biologicko-medicínských J. Hejnar: Genetické editování - nová protivirová strategie?

18. – 19.05.2020

Valné shromáždění Učené společnosti

18. 5. Karolinum, večer od 18:00 hod. vila Lanna19. 5. místnosti 205, 206 budovy AV ČR

Nadační fond

Otevřený dopis předsedovi vlády

/ 03.02.2012 /

Vážený pane předsedo vlády,

jako vědci jsme si dobře vědomi toho, že většina nemusí mít vždy pravdu. Jako občané také chápeme, že při bránění pravdy je někdy třeba se postavit proti všem, jak nám to Masaryk a Havel ukázali svým příkladem. Vy jste se ale postavil proti všem kontinentálním členům Evropské unie ne proto, abyste hájil pravdu, ale protože, jak sám říkáte, nám pakt o rozpočtové kázni nic výhodného nepřináší. Je politováníhodné a těžko pochopitelné, že toto říká předseda vlády, která si rozpočtovou kázeň sama dala do vínku. Ještě méně pochopitelná je představa, že by se národní zájmy České republiky tak osudově lišily od národních zájmů Slovenska, Polska, Francie, Německa, či dalších blízkých zemí EU. Nejhorší ale je, že nás Vaše „ne“ směřuje zpět na periferii Evropy, odkud jsme se jen nedávno vrátili do rodiny civilizovaných evropských států.

Jak řekl i bývalý americký president Bush: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“ Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit.

Pane premiére, dovolujeme si Vás ujistit, že vláda, která se odhodlá k obratu ke konstruktivnímu a zodpovědnému chování v rámci Evropské unie, bude mít v tomto kroku naši podporu.

S úctou

Jan Bouzek, Jiří Bičák, Petr Čársky, Karel  Dušek, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Pavel Kratochvíl, Jan Květ, Julius Lukeš, Ivo Možný, Jiří Musil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Blanka Říhová, Detlef Schröder, Vladimír Sklenář, Jan Svoboda, Jiří Šponer, Pavel Špunar, Helena Tlaskalová-Hogenová, Karel Ulbrich, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Rudolf Zahradník

Signatáři jsou členové Učené společnosti ČR

K dopisu, který vyjadřuje názor výše podepsaných členů, není ale oficiálním stanoviskem Učené společnosti ČR, se dále připojily tyto osobnosti:

Václav Hořejší (imunulog)

Ivo Starý (chemik)

Josef Chlachula (astronom a popularizátor)

Petr Konvalinka (vysokoškolský pedagog)

Petr Volf (parazitolog)

Václav Zizler (matematik)

Ladislav Machala (lékař a vysokoškolský pedagog)

Aleksi Šedo (vysokoškolský pedagog)

Petr Závada (fyzik)

Václav Rejholec (jaderný chemik)

Magdalena Rejholcová (biochemička)

Pavel Majer (chemik)

Odpověď předsedy vlády:

30.03.20

David Storch: Dívčí tajemství a globální pandemie

Všichni to známe. Dívky mají vážné tajemství, které nikdy nikomu neprozradí. Tedy snad jen své nejlepší kamarádce, to je ale v pořádku, poněvadž ta je naprosto spolehlivá a nikomu to neprozradí. Leda tedy snad své další nejlepší kamarádce, ale ta je taky zcela spolehlivá…

Způsob, kterým se mezi lidmi šíří tajemství, má epidemiologickou paralelu a lze na něm ilustrovat jeden z aspektů současné pandemie COVID-19.
Celý příspěvek (PDF, 83 kB)

30.03.20

Libor Grubhoffer: (Korona)virus je virus, je virus, je virus...

Vypůjčil jsem si odpověď francouzského mikrobiologa André Lwoffa na otázku, co je to virus. André Lwoff (1902-1994), nositel Nobelovy ceny za objev lyzogenie bakteriálních virů, svojí odpovědí chtěl vyjádřit, že spekulace o viru coby živém organismu nemají žádný smysl.

Celý příspěvek (PDF, 100 kB)

27.03.20

Úmrtí člena Učené společnosti prof. Robina Thomase

Dne 26. 3. 2020 zemřel po delší nemoci ve věku 57 let zahraniční člen Učené společnosti prof. Robin Thomas, jenž patřil na mezinárodní scéně k nejznámějším a nejuznávanějším českým matematikům. Světové uznání získal zejména svými pracemi z kombinatoriky - z ní pak zvláště řešeními významných otázek strukturální teorie grafů - ale též zásadními pracemi z geometrie a topologie; k oborům jeho aktivního zájmu je třeba jmenovat též práce z algebry a teoretické informatiky.