Otevřený dopis předsedovi vlády

03.02.2012

Vážený pane předsedo vlády,

jako vědci jsme si dobře vědomi toho, že většina nemusí mít vždy pravdu. Jako občané také chápeme, že při bránění pravdy je někdy třeba se postavit proti všem, jak nám to Masaryk a Havel ukázali svým příkladem. Vy jste se ale postavil proti všem kontinentálním členům Evropské unie ne proto, abyste hájil pravdu, ale protože, jak sám říkáte, nám pakt o rozpočtové kázni nic výhodného nepřináší. Je politováníhodné a těžko pochopitelné, že toto říká předseda vlády, která si rozpočtovou kázeň sama dala do vínku. Ještě méně pochopitelná je představa, že by se národní zájmy České republiky tak osudově lišily od národních zájmů Slovenska, Polska, Francie, Německa, či dalších blízkých zemí EU. Nejhorší ale je, že nás Vaše „ne“ směřuje zpět na periferii Evropy, odkud jsme se jen nedávno vrátili do rodiny civilizovaných evropských států.

Jak řekl i bývalý americký president Bush: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“ Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit.

Pane premiére, dovolujeme si Vás ujistit, že vláda, která se odhodlá k obratu ke konstruktivnímu a zodpovědnému chování v rámci Evropské unie, bude mít v tomto kroku naši podporu.

S úctou

Jan Bouzek, Jiří Bičák, Petr Čársky, Karel  Dušek, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Pavel Kratochvíl, Jan Květ, Julius Lukeš, Ivo Možný, Jiří Musil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Blanka Říhová, Detlef Schröder, Vladimír Sklenář, Jan Svoboda, Jiří Šponer, Pavel Špunar, Helena Tlaskalová-Hogenová, Karel Ulbrich, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Rudolf Zahradník

Signatáři jsou členové Učené společnosti ČR

K dopisu, který vyjadřuje názor výše podepsaných členů, není ale oficiálním stanoviskem Učené společnosti ČR, se dále připojily tyto osobnosti:

Václav Hořejší (imunulog)

Ivo Starý (chemik)

Josef Chlachula (astronom a popularizátor)

Petr Konvalinka (vysokoškolský pedagog)

Petr Volf (parazitolog)

Václav Zizler (matematik)

Ladislav Machala (lékař a vysokoškolský pedagog)

Aleksi Šedo (vysokoškolský pedagog)

Petr Závada (fyzik)

Václav Rejholec (jaderný chemik)

Magdalena Rejholcová (biochemička)

Pavel Majer (chemik)

Odpověď předsedy vlády:

27.05.2016

Odborná exkurze do Průhonického parku

Učená společnost pořádá pro své členy odbornou exkurzi do Průhonického parku. Exkurze se uskuteční v úterý 7. června 2016 od 14:00 hod.

27.05.2016

XXII. valné shromáždění

Učená společnost uspořádala ve dnech 23. a 24.5.2016 své XXII. valné shromáždění. Na slavnostní části v Karolinu udělila medaile a ceny Učené společnosti a zazněly přednášky významných vědců - prof. Martina Hilského, prof. Cyrila Hoschla a prof. Petra Sommera. Na pracovní části shromáždění byla zvolena nová Rada Učené společnosti. Dále zazněla moderovaná diskuse na téma "Etika v medicíně".

29.03.2016

Veřejná přednáška „Objev gravitačních vln“

Učená společnost České republiky si Vás dovoluje pozvat na veřejnou přednášku „Objev gravitačních vln“. Přednášet budou Jiří Bičák, Jiří Langer, Tomáš Ledvinka a David Heyrovský z Ústavu teoretické fyziky MFF UK. Přednáška se koná v úterý 12.4.2016 od 17:00 hod. v místnostech 205, 206 budovy AV ČR, Národní 3, Praha 1.