Zpět na seznam článků

29.10.2023

Jan Konvalinka je laureátem Ceny předsedkyně RVVI za popularizaci výzkumu pro rok 2023

Cenu předsedkyně RVVI Heleny Langšádlové za propagaci a popularizaci výzkumu, vývoje a inovací pro rok 2023 získává prof. Jan Konvalinka, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a člen Učené společnosti.

Slavnostní předání ceny se uskuteční závěrem roku v Praze. 

„Jsem velmi potěšena, že mohu udělit toto ocenění z pozice předsedkyně RVVI právě panu profesoru Janu Konvalinkovi, který se řadu let zasluhuje o zpřístupnění vědeckých poznatků veřejnosti, a významně tak činil i v době koronavirové pandemie," říká ministryně Helena Langšádlová.

Foto: Dominik Bouma

Jan Konvalinka vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Postgraduální studium absolvoval v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (ÚOCHB), kam se po vědeckých stážích v Londýně, Heidelbergu a Hamburku vrátil v roce 1997. V ÚOCHB vede skupinu Proteázy lidských patogenů a od roku 2022 zde zastává funkci ředitele. V letech 2014–2022 působil jako prorektor pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy, do roku 2022 byl členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Je členem vědeckých společností včetně Učené společnosti ČR, působí rovněž jako předseda vědecké rady Nadačního fondu Neuron.

Jan Konvalinka publikoval přes 140 odborných prací v mezinárodních časopisech, které získaly přes 5000 citací. Ve svém výzkumu se zabývá zejména výzkumem proteáz retrovirů a neuropeptidáz. Za svou práci obdržel řadu ocenění, např. Dattovu medaili Federace evropských biochemických společností (FEBS) nebo Medaili Učené společnosti ČR (2022).

Popularizaci vědy se prof. Konvalinka věnuje řadu let, pravidelně účinkuje v pořadech Českého rozhlasu. Během pandemie covidu-19 měl vysokou poslechovost pravidelný pořad „Koronavirus s Janem Konvalinkou" s Barborou Tachecí na ČRo Plus, stejně oblíbená byla vystoupení ve zpravodajských a diskusních pořadech České televize na témata covidu-19, vývoje virostatik, vakcín a průběhu epidemie. Je spoluautorem popularizačních knih Viry pro 21. století (Academia, 2011), Von Parasiten und Menschen (Springer Verlag Stuttgart, 2023) a Spánek rozumu plodí příšery (Prostor, 2020). Je držitelem ceny za popularizaci vědy AFO 2021.

Připomeňte si diskuse Učené společnosti o open access, o predátorských vydavatelstvích a o dalších aspektech vědeckého publikování:

11.ledna 2023, moderoval Jan Trlifaj:

Open access – pozitiva a rizika

  • prof. Michal Hocek (Učená společnost ČR a ÚOCHB AV ČR)
  • Ing. Jiří Marek (ÚVT Masarykovy univerzity)
  • doc. Daniel Münich (CERGE-EI)
  • doc. David Kosař (Právnická fakulta Masarykovy univerzity)
  • Ing. Martin Svoboda (NTK a CzechELib)
  • dr. Václav Štětka (Loughborough University, UK)
  • prof. Jan Trka (2. LF Univerzity Karlovy)

17. ledna 2023, moderoval Martin Loebl:

Heroic Librarians Fighting Publishing Sharks

  • Vinciane Gaillard (Zástupce ředitele European University Association)
  • Jiří Jirát (člen vyjednávacího týmu CzechELib)
  • Gerard Meijer (ředitel Ústavu Fritze Habera MPG a místopředseda německého vyjednávacího týmu DEAL)
  • Martin Svoboda (ředitel NTK, vedoucí vyjednávacího týmu pro elektronické zdroje)